
Pití kávy může mít mnoho podob. Pro někoho představuje vzpruhu, bez které si nedokáže představit den. Pro jiného zase symbolizuje odpolední odpočinek a rád si ji dlouho vychutnává. V některých zemích se pití kávy a celkově příprava tohoto nápoje stala důležitou součástí kultury.
Italové a káva
Nepopiratelnými milovníky kávy jsou Italové, v této zemi mimochodem vznikla vůbec první kavárna v Evropě. Pro Italy je káva nedomyslitelnou součástí každého rána a buď si ji připraví doma v mokka konvičce, případně si po cestě do práce dopřejí espresso ve své oblíbené kavárně. Není výjimkou, že si kávu vychutnají ve stoje a při čtení novin.
Silná káva ve Vietnamu
Své vlastní postupy mají i ve Vietnamu. Ten je po Brazílii druhým největším dodavatelem kávy hned po Brazílii. Vietnamci preferují překapávanou a extrémně silnou kávu, kterou si připravují ve speciální hliníkové nádobce.
Arabský rituál
Zajímavý je i arabský rituál. Ten probíhá tak, že vám bude šálek s kávou donesen na tácku. Jakmile kávu dopijete, položíte šálek nazpět na tácek. Pokud šálek umístíte dnem dolů, je to signál, že si přejete další kávu. V případě, že o další kávu již zájem nemáte, pak je nutné uložit šálek dnem vzhůru, případně na stranu. V arabských zemích je podání kávy projevem pohostinnosti a je velmi nezdvořilé ji odmítnout.
Příprava kávy v Africe
S jiným postupem při pití kávy se setkáte zase v Africe. Hostitel kávu připravuje přímo před svým hostem. Nejprve na pánvi osmaží zelená zrna, která následně rozemele na jemný prášek. Ten je následně postupně vsypán do konvice s vodou. Jakmile vada začne vřít, je káva hotova. Ještě se do ní přidává různé koření, například kardamom či skořice a následně se káva vychutnává v malých šálcích.
Kromě těchto rituálů, se kterými se setkáme ve světě, má většina milovníků kávy svůj vlastní rituál. Někdo si rád dopřeje kávu po ránu, jiný zase jako milou tečku po obědě, pro někoho je to zase nápoj, který si rád dopřeje s přáteli.
Ať už pijete kávu jakýmkoliv způsobem, hlavní je, že vám chutná a přináší vám radost.